Kreative prosesser viktige for unge

Randi Beck arbeider som bildekunstner og grafiker. I høst er hun tilbake på Lysstrålesenteret for tredje gang med et helt spesielt oppdrag – å skape mestring, spre glede og lokke fram kreativiteten hos unge. 

Første gang hun besøkte Røros var i forbindelse med kunstprosjektet NåDa for ungdom. Prosjektet hadde som mål å løfte kultur og samtidskunst. 

« Mitt arbeid er blitt mer og mer rettet mot ungdom og unge voksne. Det har sammenheng med at jeg har hatt et barn selv som har slitt veldig. Det endte med at han tok sitt eget liv. Det var for åtte år siden ».

Til daglig arbeider Randi Beck som kunstner i Vestfold, og hun er leder i foreningen Selvmordsforebygging, en forening som også jobber mot etterlatte. 

– Underveis har jeg hatt behov for å bruke min kompetanse til et arbeid som har gitt meg påfyll i en tøff livssituasjon. Å oppleve utviklingen som skjer i en kreativ prosess er enorm, sier hun.

«Å utvikle seg kreativt og samtidig være i dialog er fantastisk».
Copyright: Marit Manfredsdotter

I forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse 8. oktober var Beck på Røros der hun igjen arrangerte et kreativt verksted sammen med Lysstrålesenteret. Her fikk deltakerne lære en dyptrykksteknikk som er svært vanskelig og teknisk krevende. 

– Dette er en gammel tradisjon helt fra middelalderen og den første trykkteknikken på kobberstikk. Jeg tenkte at dette passer på Røros der kobber har stått sentralt gjennom mange hundre år. 

På Lysstrålesenteret har Beck laget et lite verksted i kjellerlokalet. Der får ungdommene prøve teknikken. Kobber har de byttet ut med pleksiplater. 

– Da får du mestring med en gang, og det blir en overraskelse hver gang du åpner pressa. Hvert trykk blir forskjellig. Å stå igjen med et perfekt trykk av noe du har tegnet selv er en stort opplevelse for de fleste. Den gleden jeg ser og hva de får til, ofte bare etter et par timer med hver og en av deltakerne, gir meg så mye tilbake, sier Beck.

Tanken med opplegget er at ungdommene i framtida skal kunne jobbe selvstendig. 

– Det er mange som kommer til Røros og ikke kjenner noen. Mange mangler et nettverk. Her får de en arena å møtes på. 

Beck mener det er spennende å uttrykke følelser gjennom bilder. Det får hun tydlige bevis på hver gang hun møter ungdommene.

– Det går ikke lenge før kreativiteten begynner å ta form på papiret, sier Beck som også kan følge opp deltakerne via nettet når hun ikke er på Røros.

Den grafiske pressa og materialer som trengs står klart på Lysstrålesenteret for de som ønsker å lære seg dette håndverket. Målet er å holde tilbudet vedlike, og at ungdommene skal kunne komme tilbake for å lage en avtale om å arbeide selvstendig på verkstedet der produktene kan selges. Gjennom verkstedet får ungdommene også et viktig møtested.

– Når jeg kommer til Røros, møter ofte tidligere deltakere opp. Håpet nå er at jeg sammen med Lysstrålesenteret får en kontinuitet på dette opplegget. 

Randi Beck arbeider sammen med andre aktører for å skape et tilbud til unge voksne også i Vestfold. Der har det offentlige gått inn med midler for å få tilbudet på plass.

« Dette er noe jeg brenner for. Mitt store håp er at dette også skal bli et fast tilbud på Røros, avslutter Randi Beck».

Flere artikler om Lysstrålesenteret og deres virksomhet finner du her

Tis ‒ Fre: 10:30 ‒ 16:00
Lørd: 10:30 - 15:00

Bergmannsgata 24-26. 7374 Røros
+47 951 27 543