Vår historie
Om Lysstrålesenteret

Tidslinjen

Lysstrålesenteret drives på ideelt grunnlag og har siden oppstarten hatt tilbud om arbeids-, språk- og aktivitetspraksis.
Senteret har en overbyggende helsefremmende profil hvor mental vekst og mestring vektlegges.

.... -1965
.... -1965
Bakgrunn

Fra arkivet

Gründerern Ann-Eliz Helld vokste opp i Vestfold på et trivelig småbruk. Senere flyttet familien til Hedrum. I mors dagbøker ble hun beskrevet som aktiv, nysgjerrig på nye ting og satt skjelden i ro. Hun var tidlig glad i å tegne i alt fra margen i skolebøker til møteagendaer, også senere i livet dersom agendaen ble langtekkelig. En øyeskade medførte flere sykehusopphold i oppveksten. Å være barn på voksenavdelingen var spennende og bidro til at valget falt på sykepleieryrket. Deretter fulgte lærerike, travle og trivelige år som sykepleier og innen administrasjon/ledelse ved sykehus og i kommunehelsetjenesten. Det var et spennende yrkesliv hvor hun var heldig å få jobbe mye med tjeneste, fag og kvalitetsutvikling i samarbeid med dyktige ansatte, kollegaer og samarbeidspartnere.
2012
2012
De gamle bygårdene

Et nytt hjem

– Under et helgebesøk på Røros oppdaget jeg tilfeldig at Bergmannsgata 26 var til salgs. Jeg hadde ingen planer om å flytte eller bytte jobb på det tidspunktet, men jeg falt helt for det flere hundre år gamle huset. I Rørosboka beskrives stedet som en gammel slektsgård hvor Peder Olsen Dille og hustru Berit Pedersen Ryen med familie bodde på gården i 1731. Gruvedriften kom i gang i 1644. Få år etter dette viser en skjematisk plantegning over bergstaden samme sentrumsstruktur som i dag. Under krigene på Røros i 1678 og 1679 skal angivelig hele sentrumsbebyggelsen utenom kirken ha brent ned. Fra 1680 ble byen bygd opp på nytt etter samme mønster. Du kan lese mer om verdensarvbyen Røros og Røros kobberverk på rorosmuseet.no
2013-2014
2013-2014
Flyttelasset ankom i januar

Galleri Lysstråle åpner

Håndverkere var i gang med å oppgradere den nedslitte leiligheten i andre etasje.
I mai åpnet Galleri Lysstråle, og tre dager senere startet kommunen gravearbeid i gata - nyttig, men ikke helt ventet for en fersk innflytter. Første november åpnes Kafe Lysstråle i nabobygget i hus nr. 24. Samme dag åpnet Jernia forretning på den andre siden av gata og gjorde at vi fikk seks trivelige «samtidsår».
Lysstrålesenteret drives på ideelt grunnlag, og har siden starten hatt tilbud om arbeids-, språk- og aktivitetspraksis. Senteret har en overbyggende helsefremmende profil hvor personlig vekst og opplevelse av mestring vektlegges. Hos oss tilrettelegges det for arbeids- og aktivitetstilbud, og det etableres samarbeid med aktuelle aktører. Mental Helse Røros, Os og Holtålen benytter kafeen til treffsted for sine medlemmer, og det samarbeides om arrangementer med fokus på psykisk helse.
2015-2016
2015-2016
Planer for senteret tar form

Lyst på livet

Flere har benytter tilbudet så langt og har på ulike måter satt sitt preg på utviklingen. Fokusområder, salgsartikler, kurs og aktiviteter vil fortsatt kunne variere ut fra intresseområder hos de som til enhver tid jobber her, samt aktuelle samhandlingsområder med våre eksterne samarbeidspartnere.
Vi har arrangert workshop med bred deltagelse for innspill til senterets innhold og drift. Våren 2015 ble det holdt en støttekonsert med fantastiske bidrag fra kulturlivet på Røros. Bruktutsalget åpnet og ble en populær tilvekst inntil denne delen måtte legges ned fordi eiendommen med utlånt lagerplass ble solgt.
Studieprogrammet «Lyst på livet» ble holdt i samarbeid med frivillighetssentralene på Røros og i Holtålen. Programmet hadde fokus på ulike helserelaterte tema og gikk etter ønske fra deltagerne over to år. Ernæring, brannvern, friskliv og hjelpemidler var noen av temaene. En av foredragsholderne var Liv Berit Luksengård som driver Røros bandasje.
2017
2017
Kobber

Røros Myntverk

Røros Myntverk åpnet i kafeens underetasje. Du kan lese mer om hvordan myntverk ble en del av tilbudet ved Lysstrålesenteret og om hvordan den unike Rørosdaleren, som produseres i kobber, ble til. Den er et spesielt samleobjekt og minne fra Røros.
2018
2018
Arena for prosjektet NåDa

Kurs

Lysstrålesenteret var i 2018 og 2019 arena for prosjektet NåDa i regi av Røros kunstlag, initert av Norske kunstforeninger. Prosjektet var rettet mot barn og ungdom med fokus på samtidskunst og kulturhistorie.
2019
2019
Lysstråles matglede

Kafe Lysstråle

Vi overtar kafebygningen i Bergmannsgata 24 – Hus nr. 35. I Rørosboka er huset første gang omtalt i 1690 da det ble holdt skifte etter Oluf Brønnli og hans hustru. Det bemerkes her at boet var på 962 riksdaler. Midt på 1800-tallet losjerte enken Elen Johannesdatter Østhus i bygget. Kanskje er hun en av flere som besøkende merker nærvær av i stille stunder. Senere eide P. D. Amneus gården som senere ble kjøpt av firmaet J. Engzelius & søn. Firmaet drev en periode «syetablissement» i lokalene.
2020-2021
2020-2021
Galleri Lysstråle

Utstilling

Rørosmartnan har dette året ekstra godt besøk. Ved Lysstrålesenteret har kunstner Randi Beck inntatt kjellerlokalet med sin grafikk, Malla Alpakka tilbød lune plagg i bakgården, og tekstilkunstner Lill Hem stilte ut i galleriet.
12. mars kom nedstengningen av landet på grunn av koronapandemien. Det var underlig å stenge ned på ubestemt tid.
I mai/juni ble det en radvis gjenåpning, og i juli tok turiststrømmen til Røros fullstendig av.
I månedsskiftet oktober-november ble Galleri Lysstråle invitert til å delta på en utstilling i Sandeford.
Dette året erstattet «Jul på Røros» det tradisjonelle julemarkedet. Det ble en underlig stille start på året. Uten Rørosmartnan og Femundløpet var det usedvanlig romslig i gatene denne vinteren.
I mars startet Røros Husflidslags strikkekafe opp igjen.
Mai: Jippi! – Lysstrålesenterets nye nettside er oppe og går!

Tis ‒ Fre: 10:30 ‒ 16:00
Lørd: 10:30 - 15:00

Bergmannsgata 24-26. 7374 Røros
+47 951 27 543